Agrifoodmonitor: consumenten gaan voor duurzaamheid

Placeholder for Monique van LieverlooMonique van Lieverloo

Monique van Lieverloo

Manager InnovatieTafels

Placeholder for wereldbol_duurzaamwereldbol_duurzaam

10 februari 2022

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere factor in het koopgedrag van consumenten. Dat merken we niet alleen zelf in de supermarkten, dat bevestigt ook de nieuwste Agrifoodmonitor die werd gepresenteerd bij de start van de Dutch Food Week.

Eerlijk voedsel

Consumenten willen tegenwoordig vooral eerlijk voedsel op hun bord en dat wordt geassocieerd met rechtvaardigheid, diervriendelijkheid, milieuvriendelijkheid en begrippen als transparantie, natuurlijk en regionaal. Waar het tot voor kort bij de aanschaf van voedsel bij consumenten vooral draaide om persoonlijke aspecten, zoals smaak en prijs, is nu de verschuiving naar duurzaamheid duidelijk waarneembaar blijkt uit de Agrifoodmonitor. In deze representatieve tweejaarlijkse peiling onder drieduizend Nederlanders wordt gekeken naar foodtrends, waardering, landbouw en de voedselsector. Aan de hand daarvan doen de onderzoekers suggesties aan de sector.

Duurzame intenties

Marleen Onwezen, onderzoeker bij Wageningen University & Research (WUR): “Ook zien we duurzame intenties. Zo blijkt 60 procent van de mensen verschillende duurzame productkenmerken relevant te vinden bij de aankoop van producten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan diervriendelijke keurmerken, een recyclebare verpakking, of een plantaardig product. Als we vragen of consumenten ook bereid zijn meer te betalen voor duurzame producten geeft zo’n zestig procent aan daartoe bereid te zijn.”

Andere eiwitten

Consumenten eten nog altijd het meest brood, groente, fruit, vlees en zuivel. Alternatieve eiwitten zoals zeewier, tofu, peulvruchten en vis winnen het nog niet van de dierlijke varianten. Volgens de onderzoeker kiezen mensen eerder voor meer groenten en fruit of peulvruchten. De keuze voor zeewier en insecten gaat velen nog een stap te ver gaan. Wel stijgt het aantal vegetariërs, veganisten en flexitariërs; mensen die bewust enkele dagen per week geen vlees eten. Het aantal flexitariërs gaat van 3,5% naar 7,3%, vegetariërs van 3,5% naar 4,9% en veganisten van 0,6% naar 2%.

Waardering voor de sector

De Agrifoodmonitor onderzoekt niet alleen cijfers, maar kijkt ook naar de waardering van de Agri- & Foodsector. Waar in 2020 voor het eerst weer een stijging te zien was in de waardering, bleef de waardering in 2021 nagenoeg onveranderd. In vergelijking met andere sectoren krijgt de Agri- & Foodsector een positieve waardering. De tuinbouw en akkerbouw komen er het beste uit, varkens- en pluimveehouderij zijn de hekkensluiters.

Placeholder for Icon oplossingIcon oplossing

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Monique van Lieverloo, manager InnovatieTafels, via telefoonnummer 06-10462790 of stuur Monique een e-mail.