Communicatie als duurzaamheidsversneller


Lorenza Verbaten
Contentstrateeg en -creator


26 juni 2023
Denk jij nog exact hetzelfde als twintig jaar geleden? Ik hoop het niet. Je hebt in de tussentijd van alles meegemaakt en geleerd, de verhalen van andere ondernemers gehoord en op allerlei manieren kennis en informatie tot je genomen. Het verandert je ongemerkt, maar onomkeerbaar. En dit is nu precies waarom ik weet dat communicatie ook in de duurzaamheidstransitie een sleutelrol speelt. Het verandert gaandeweg onze manier van denken en doen, ten goede. Zo kan effectieve, integere communicatie ook jouw duurzame missie verder brengen.
Tien manieren waarop communicatie als een versneller kan werken
Hoe communicatie ervoor kan zorgen dat je jouw duurzaamheidsdoelstellingen sneller behaalt? Tien voorbeelden voor je op een rij gezet:
- Je creëert bewustwording bij huidige klanten die de noodzaak van verduurzaming nog niet inzien.
- Je onderscheidt je van je concurrentie (jij verhoogt de druk om te verduurzamen).
- Je bereikt een nieuwe, groeiende doelgroep van kritische consumenten.
- Je inspireert andere ondernemers in allerlei branches.
- De zichtbaarheid van je bedrijf groeit en daarmee je netwerk van experts, die je om hulp kunt vragen bij uitdagende duurzaamheidsvraagstukken.
- Je medewerkers omarmen je missie en gaan wellicht zelfs privé duurzamer leven.
- Je versterkt je positie als kennisleider binnen je vakgebied.
- Door je missie actief uit te dragen, maak je een statement. Het verduidelijkt de kernwaarden van je bedrijf.
- Je profileert je als maatschappelijk betrokken werkgever, wat voor werknemers steeds belangrijker wordt.
- Je eindigt sneller bovenaan de benchmarklijst van grote (potentiële) opdrachtgevers, omdat ze moeten rapporteren op ecologische en maatschappelijke impact (ESG).
Greenwashing?
Klinkt allemaal leuk, maar in de praktijk zie jij ook eindeloze discussies ontstaan, vaak op sociale media. Deelt een ondernemer met trots een mooi duurzaam initiatief, komt er een lading kritiek over hem of haar heen. Goed dat die kritiek er is, want er zijn echt bedrijven die het minimale aan verduurzaming doen, maar op marketinggebied wel het onderste uit de kan halen. Tegelijkertijd kan het je afschrikken, want je bedrijf is zeker nog niet 100% duurzaam. Toch vind ik het een gemiste kans als je uit de angst daarvoor kiest helemaal niet te communiceren over jullie inzet. Elke uiting is als een rimpeling in het water; hij begint klein, maar zet uiteindelijk echt iets in beweging.
Integere communicatie
Ik geloof dat er in deze tijden nieuwe manier van communiceren nodig is. Integere communicatie én conversatie. Beschouw je bedrijf als een mens van vlees en bloed. Communiceer ook op die manier met je publiek (intern en extern). Durf te vragen, kwetsbaarheid te tonen, fouten te maken en toe te geven. Laat zien waar je voor staat, waar je trots op bent, maar ook waar nog verbetering mogelijk is. Betrek je publiek bij het vinden van een oplossing. Je zal zien dat je groep ambassadeurs met de dag groeit, én de duurzame impact die je met je bedrijf maakt.


Meer weten of meedoen?
Wil jij ook een bijdrage leveren aan het stimuleren van duurzaam en toekomstgericht ondernemerschap? Meld je aan als kennispartner van InnovatieTafels via het aanmeldformulier of neem contact op met Monique van Lieverloo, manager InnovatieTafels, via telefoonnummer 06-10462790.


‘Mensen die zich met hun onderneming richten op groei en innovatie, maar vooral ook breder willen kijken om innovatie in te zetten om gemeenschappelijke doelen aan te pakken.’
- Peter Brouwers, ACT NOW
Volg InnovatieTafels op LinkedIn
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn-pagina.