De eiwittransitie faciliteren en versnellen met innovatie

Placeholder for Monique van LieverlooMonique van Lieverloo

Monique van Lieverloo

Manager InnovatieTafels

Placeholder for Meat tofu eiwittransitieMeat tofu eiwittransitie

11 juli 2023

Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid, gezondheid en welzijn. De eiwittransitie speelt hierbinnen een belangrijke rol. Het gaat om een verschuiving van dierlijke eiwitten naar plantaardige en alternatieve eiwitbronnen. Nieuwe eiwitbronnen zijn duurzamer en gezonder. Innovatie speelt een cruciale rol bij het faciliteren en versnellen van deze eiwittransitie.

De noodzaak van eiwittransitie

De intensieve consumptie van dierlijke eiwitten heeft een enorme impact op het milieu. De uitstoot van broeikasgassen, ontbossing en watervervuiling worden hier voor een aanzienlijk deel aan toegeschreven. Daarnaast brengt het eten van (te) veel rood vlees en zuivelproducten (eiwitrijke producten) de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Denk aan hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Deze factoren hebben geleid tot een grondige zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen, die duurzamer zijn én beter voor de menselijke gezondheid.

Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten zijn afkomstig van peulvruchten, granen, noten en zaden. Ze winnen momenteel fors aan populariteit. Deze eiwitbronnen zijn van nature duurzamer en hebben een lagere milieu-impact dan dierlijke eiwitten. Ook hebben ze veel voedingsvoordelen. Ze bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen. Ze worden dan ook steeds vaker toegepast in voedingsmiddelen, zoals vleesvervangers, zuivelvervangers en andere plantaardige producten.

Alternatieve eiwitten

Ook alternatieve eiwitbronnen zijn in opkomst, zoals insecten, algen en kweekvlees. Deze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Zo bevatten insecten een hoog gehalte aan eiwitten, zijn zeer efficiënt in hun voedselomzetting en vereisen weinig land en water om te kweken. Algen zijn op hun beurt rijk aan voedingsstoffen en eenvoudig grootschalig te kweken. En kweekvlees kan mogelijk de milieu-impact van de veeteelt fors verminderen.

De rol van innovatie voor versnellen eiwittransitie

Om de eiwittransitie te versnellen, is innovatie cruciaal. Er is een ontwikkeling van nieuwe en verbeterde producten om de acceptatie en het gebruik van plantaardige en alternatieve eiwitten te bevorderen. De duurzame producten moeten natuurlijk lekker zijn. Consumenten stappen alleen over als de textuur, smaak en voedingswaarde van deze producten optimaal is.

Technologische innovatie

Naast productinnovaties spelen ook technologische innovaties een belangrijke rol bij het maken van alternatieve eiwitten. Zo vereist de productie van kweekvlees geavanceerde biotechnologie- en celkweektechnieken. Met innovatie kunnen we de efficiëntie en schaalbaarheid vergroten om kweekvlees echt concurrerend te maken. Ook innovatieve landbouwmethoden en voedselverwerkingstechnologieën kunnen helpen bij opbrengstmaximalisatie en het minimaliseren van het gebruik van hulpbronnen.

Marketing en communicatie

Naast product- en technologie-innovaties is een goede marketing- en communicatiestrategie een vereiste. Het is essentieel om consumenten bewust te maken van de voordelen van plantaardige en alternatieve eiwitten. Ook het informeren over de beschikbare opties hoort hierbij. Met effectieve marketingstrategieën kunnen producenten van alternatieve eiwitproducten meer mensen bereiken én hen overtuigen om duurzamere voedingskeuzes te maken.

Duurzame en gezonde toekomst

Kortom, de eiwittransitie is gewoon niet meer tegen te houden en gaat wereldwijd in hoog tempo voort. Deze ontwikkeling biedt tal van voordelen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid en innovatie speelt een cruciale rol bij het faciliteren van de transitie. Voortdurende innovatie draagt bij aan een betere smaak, voedingswaarde en efficiënte productie en kan de eiwittransitie versnellen met het oog op een duurzame en gezonde toekomst. Ook liggen er kansen voor agrarische ondernemers die aan de slag willen met de eiwittransitie.

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten of deelnemen aan de InnovatieTafel?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je ook graag met collega-ondernemers aan de slag met innovatie? Meld je nu aan via het aanmeldformulier of neem contact op met Monique van Lieverloo, marktmanager, via telefoonnummer 06-10462790.

Volg InnovatieTafels nu ook op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn-pagina.