De kracht van innoveren met positieve intelligentie

Placeholder for Marlies Bosker Movaeres bewerktMarlies Bosker Movaeres bewerkt

Marlies Bosker

Organisatiecoach en trainer

Placeholder for Vrouw diversiteit denkt naVrouw diversiteit denkt na

1 februari 2024

In de dynamische wereld van ondernemen en innovatie is het positieve intelligentie dat het verschil kan maken tussen succes en stagnatie. Ondernemers die uitdagingen met veerkracht aanpakken en een optimistische kijk op de toekomst behouden, zijn beter in staat om te innoveren. Hoe positief sta jij in het leven?

Positieve intelligentie

Uitdagingen omarmen, constructief omgaan met stress en een optimistische blik op het leven. Dat is waar positieve intelligentie in een notendop om draait. Buiten de gebaande paden van traditionele intelligentie. Met de nadruk op het belang van een positieve mindset voor een gezond, succesvol en voldaan leven. Zowel op persoonlijk als professioneel gebied.

Kansen zien

Het herkennen en transformeren van negatieve gedachten. Dat is één van de kernprincipes van positieve intelligente. Ondernemers die hoog positief intelligent zijn, zijn in staat om moeilijkheden te zien als kansen voor groei en ontwikkeling. Ze benaderen uitdagingen met veerkracht en optimisme. Als kans om nieuwe oplossingen te ontdekken en hun bedrijf naar nieuwe hoogten te tillen. Zonder daarbij op een overdreven manier zaken positief te benaderen. Wat kan leiden tot negeren of minimaliseren van negativiteit of negatieve gevoelens.

Empathie leidt tot verhoogde motivatie

Een ander belangrijk aspect van positieve intelligentie is empathie. Het vermogen om in de schoenen van anderen te staan en begrip te tonen voor hun perspectief. Empathische ondernemers zijn zich bewust van de behoeften en verwachtingen van hun klanten en teamleden. Zij creëeren een veilige omgeving waarin medewerkers zich gehoord en gewaardeerd voelen. Dit stelt hen beter in staat om producten en diensten te ontwikkelen die daadwerkelijk waarde toevoegen. En levert niet zelden baanbrekende ideeën en innovatieve oplossingen op die de concurrentie voorblijven.

Zelfbewustzijn

Inzicht hebben in je eigen emoties, krachten en zwaktes, en bewust kiezen hoe je reageert op verschillende situaties. Ook dat is belangrijk in het kader van positieve intelligentie. Door zelfbewustzijn te ontwikkelen, kun je beter begrijpen wat je drijft en tegenhoudt. Dé sleutel om effectievere beslissingen te nemen.

Positieve intelligentie op de werkvloer

Ondernemers beginnen ook de waarde van positieve intelligentie op de werkvloer te erkennen. Medewerkers met een positieve mindset zijn vaak productiever, veerkrachtiger en beter in staat om samen te werken in teamverband. Bedrijven investeren daarom steeds vaker in programma's die positieve intelligentie bevorderen. Om zo een positieve werkcultuur te creëren en de algehele tevredenheid en prestaties van werknemers te verbeteren. Een cultuur waarin elkaar feedback en complimenten geven heel normaal is, waar successen worden gevierd en volop ontspanningsmogelijkheden worden aangeboden.

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten of deelnemen aan de InnovatieTafel?

Als katalysator van innovatie is positieve intelligentie één van de onderwerpen die aan InnovatieTafels wordt besproken. Wil jij ook sparren met andere ondernemers over positieve intelligentie of andere succesfactoren van innovatie? Meld je nu aan via het aanmeldformulier of neem contact op met Ineke Couwenberg via telefoonnummer 013-4647127.

Placeholder for Quote Hans de BieQuote Hans de Bie

Hans de Bie, Alfa Accountants en Adviseurs

‘Ik ben ervan overtuigd dat we door het samenbrengen van verschillende ondernemers stappen kunnen maken op het gebied van innovatie. Innovatie gaat daarbij verder dan technologie; ook op het gebied van samenwerking en management valt veel te innoveren.’

Volg InnovatieTafels nu ook op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn-pagina.