Frankrijk zegt nee tegen plastic om groente en fruit

Placeholder for Ineke CouwenbergIneke Couwenberg

Ineke Couwenberg

Marktmanager ABAB

Placeholder for plastic_verpakkingenplastic_verpakkingen

2 januari 2024

Groente en fruit mogen in Frankrijk niet meer worden verpakt in plastic en ook plastic stickertjes op appels zijn passé. Dat ligt vastgelegd in een Franse wet tegen verspilling en voor de circulaire economie (Agec). Er is een uitzondering voor verpakkingen van anderhalve kilo of meer.

Verder dan de Europese regels

Tot twee jaar geleden was 37% van alle verkochte groente en fruit in Frankrijk verpakt, waarvan de helft in plastic. Doel van de maatregelen is om jaarlijks meer dan een miljard onnodige plastic verpakkingen te voorkomen. Overigens gaat Frankrijk verder dan de Europese regels, al willen Nederlandse supermarkten ook elk jaar minder verpakkingsmateriaal gebruiken voor groente en fruit.

Dertig producten

Als we de Franse wet nader bekijken, zien we dat het feitelijk om dertig producten gaat die alleen nog maar los of verpakt in papier te koop zijn. Voor fruit gaat het om appels, peren, bananen, sinaasappels, mandarijnen, kiwi’s, citroenen, grapefruits, pruimen, meloenen, ananas, mango’s, passievruchten en kakifruit. Bij groente is plastic verboden voor prei, courgettes, aubergines, paprika’s, komkommers, aardappels, wortels, uien, meirapen, kool, bloemkool, pompoen, radijs, aardperen en wortelgroente.

Vele uitzonderingen

Naast een uitzondering voor verpakkingen van anderhalve kilo of meer, zijn er nog zeven categorieën groenten en fruit voorlopig nog vrijgesteld van het verbod. Het gaat om de verkoop van geribbelde tomaten, langwerpige Cœur-tomaten, cherry- en cocktailtomaten, lente-uien, rapen, spruitjes, sperziebonen, druiven, perziken, nectarines en abrikozen. Volgens de Franse regering brengt bulkverkoop van deze producten te veel kwaliteitsbederf met zich mee. Primeuraardappelen, spinazie en kersen mogen tot eind 2024 in plastic verpakt blijven. De overgangsperiode voor frambozen, aardbeien, bosbessen, rode bessen en eetrijpe vruchten geldt tot medio 2026.

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Ineke Couwenberg via telefoonnummer 013-4647127 of stuur Ineke een e-mail.