Frankrijk zegt tabee tegen plastic om groente en fruit

Placeholder for Monique van LieverlooMonique van Lieverloo

Monique van Lieverloo

Manager InnovatieTafels

Placeholder for plastic_verpakkingenplastic_verpakkingen

24 februari 2022

Groente en fruit mogen in Frankrijk niet meer worden verpakt in plastic. Ook plastic stickertjes op appels zijn passé. Dat zegt een Franse wet tegen verspilling en voor de circulaire economie (Agec). Er is een uitzondering voor verpakkingen van anderhalve kilo of meer.

Verder dan de Europese regels

Tot afgelopen jaar was 37% van alle verkochte groente en fruit in Frankrijk verpakt, waarvan de helft in plastic. De Franse overheid hoopt met deze nieuwe maatregelen jaarlijks meer dan een miljard onnodige plastic verpakkingen te voorkomen. Overigens gaat Frankrijk verder dan de Europese regels. Nederlandse supermarkten hebben voor dit jaar als doel gesteld 10% minder verpakkingsmateriaal te gebruiken voor groente en fruit ten opzichte van 2018.

Dertig producten

Als we de nieuwe Franse wet nader bekijken, zien we dat het feitelijk om dertig producten gaat die vanaf nu los of verpakt in papier te koop zullen zijn. Het gaat om appels, peren, bananen, sinaasappels, mandarijnen, kiwi’s, citroenen, grapefruits, pruimen, meloenen, ananas, mango’s, passievruchten en kakifruit. Bij groente is plastic verboden voor prei, courgettes, aubergines, paprika’s, komkommers, aardappels, wortels, uien, meirapen, kool, bloemkool, pompoen, radijs, aardperen en wortelgroente.

Vele uitzonderingen

Naast de genoemde uitzondering voor verpakkingen van anderhalve kilo of meer heeft de Franse regering zeven categorieën groenten en fruit geselecteerd, die eveneens voorlopig nog vrijgesteld zijn van het verbod. Het gaat om de verkoop van geribbelde tomaten, langwerpige Cœur-tomaten, cherry- en cocktailtomaten, lente-uien, rapen, spruitjes, sperziebonen, druiven, perziken, nectarines en abrikozen. Volgens de Franse regering brengt bulkverkoop van deze producten te veel kwaliteitsbederf met zich mee. Verkoop in plastic verpakking blijft daarom toegestaan tot half 2023. Primeuraardappelen, spinazie en kersen mogen tot eind 2024 in plastic verpakt blijven. De overgangsperiode voor frambozen, aardbeien, bosbessen, rode bessen en eetrijpe vruchten geldt tot medio 2026.

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Monique van Lieverloo, manager InnovatieTafels, via telefoonnummer 06-10462790 of stuur Monique een e-mail.