Iedereen kan innoveren

Placeholder for Monique van LieverlooMonique van Lieverloo

Monique van Lieverloo

Manager InnovatieTafels

Placeholder for Innovatie innoverenInnovatie innoveren

26 november 2023

Veel ondernemers denken bij innovatie aan grootse, meeslepende uitvindingen. Onterecht, want innovatie kan van alles zijn. Kleine vernieuwingen in je bedrijf. Het betrekken van je omgeving bij je onderneming. Anders samenwerken met je medewerkers. Een volledig nieuw product. Je bent dus vaker innovatief bezig dan je misschien denkt!

En dat is een goed teken, want innovatie is cruciaal om je bedrijf te ontwikkelen. Door efficiënter te werken en je bedrijfsmodel te verduurzamen, kun je je verdienkracht vergroten. Een must in deze razendsnel veranderende wereld. Maar hoe ga je nu aan de slag met innovatie?

Geloof in jezelf: iedereen kan innoveren

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat innovatievaardigheden ontwikkeld en verbeterd kunnen worden door training. Dus ook als je jezelf van nature niet creatief vindt, kun je groeien in je rol van innovator! Een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen.

Geef richting

Ga niet innoveren om het innoveren, maar stel een doel. Maak het onderdeel van je ondernemersstrategie. Waar wil je over vijf jaar staan met je bedrijf? Met een duidelijke stip op de horizon kun je goed bepalen welke innovatie nodig is in jouw bedrijf. Ligt de focus op producten, diensten, mensen of je gehele businessmodel? En volstaan kleine innovaties of is er radicale innovatie nodig op onderdelen?

Creëer waarde en experimenteer

Mensen voegen waarde en relevantie toe aan innovatie. Zij maken het verschil. Jouw intrinsieke motivatie en/of die van je medewerkers vertalen zich in bevlogenheid en het vermogen om te denken in mogelijkheden. Bovendien: écht goede ideeën ontstaan vanuit de werkelijkheid. Concrete ervaringen toetsen aan bestaande kennis zorgt ervoor dat je nieuw terrein openbreekt.

Prioriteer

Veel ondernemers komen onvoldoende aan innovatie toe, ondanks de wil en de motivatie. Zij worden meegesleept door de waan van alledag en maken onvoldoende tijd vrij om te vernieuwen. Door gericht tijd te blokken voor innovatie en dus de toekomst van je bedrijf, creëer je ruimte voor vernieuwing en doorontwikkeling. Een nieuw idee is slechts het begin.

Werk samen

Innoveren hoef je niet alleen te doen. Juist door met zoveel mogelijk partijen samen te werken, kom je tot nieuwe ideeën en innovaties. Dit vraagt wel iets van jou als ondernemer. Je bent bereid om uit je vertrouwde omgeving en netwerk te treden, te experimenteren en niet bang om je onzekerheden bloot te leggen. Oftewel: je bent bereid om te groeien. Verleg die focus van mogelijk verlies van controle en autonomie naar het vergroten van je slagkracht en co-creatie. Vertrouwen is daarbij een cruciaal onderdeel.

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten?

Ben jij er klaar voor om van innoveren een prioriteit te maken en wil je graag met andere ondernemers sparren? Neem contact op met Monique van Lieverloo, manager InnovatieTafels, via telefoonnummer 06-10462790 of stuur Monique een e-mail.