Nul procent btw op groente en fruit nog niet in zicht: onkunde of onwil?

Placeholder for Monique van LieverlooMonique van Lieverloo

Monique van Lieverloo

Manager InnovatieTafels

Placeholder for groente_etengroente_eten

31 maart 2022

Eind 2021 werden de Europese ministers van Financiën het eens over de mogelijkheid van een btw-tarief van nul procent op groente en fruit. Toch lijkt de invoering nog ver weg door inflexibele ICT-systemen bij onze Belastingdienst.

Oplopende inflatie

Met de huidige oplopende inflatie en een gezondheidszorg die onder druk staat, klinkt 0% btw op groente en fruit velen als muziek in de oren. Een ieder herinnert zich vast nog wel de commotie die in 2019 ontstond toen het verlaagde tarief van 6% werd verhoogd naar 9%.

Aanpassing btw-richtlijn

Toch blijkt het nog niet mogelijk om het tarief voor groente en fruit op 0% te stellen. De reden hiervoor ligt in het feit dat volgens de btw-richtlijn, die binnen Europese lidstaten geldt, het verlaagde tarief niet lager mag zijn dan 5%. Na de overeenstemming tussen de Europese ministers van Financiën moet weliswaar de btw-richtlijn hierop nog worden aangepast en dat zal naar verwachting begin 2022 plaatsvinden. Nu er overeenstemming is over de toepassing van het 0%-tarief voor groente en fruit, zijn er geen argumenten meer om het tarief niet aan te passen.

ICT-systemen kunnen het niet aan

Opmerkelijk is dat de staatssecretaris van Financiën al heeft aangegeven dat een verlaging tot 0% voor groente en fruit voorlopig nog niet aan de orde is, omdat de ICT-systemen binnen de Belastingdienst dit niet aankunnen. Kennelijk zijn de ICT-systemen van de Belastingdienst alleen ingesteld op de verhoging van btw-tarieven en raakt bij de verlaging van een btw-tarief het systeem van slag. Dat het aanpassen van de ICT-systemen niet zo lang hoeft te duren, blijkt wel bij de afschaffing van de landbouwregeling in de omzetbelasting en bij de aanpassing van de kleine ondernemingsregeling. Beide regelingen leverden een positieve bijdrage aan de staatskas en werden in no-time in de ICT-systemen doorgevoerd.

Groenteburger

Natuurlijk moeten we begrip op kunnen brengen dat bij een aanpassing van het btw-tarief afbakeningsproblemen zullen ontstaan ten opzichte van andere voedingsmiddelen. Zo is het de vraag of een groenteburger onder groente en fruit valt of onder overige voedingsmiddelen. Maar kom niet aan dat anno 2022 de ICT-systemen het niet aankunnen bij een wijziging van een btw-tarief! Overigens geldt het 0%-tarief al vanaf de invoer van de Wet op de omzetbelasting bij de goederen die buiten de EU worden geëxporteerd. Dus ook bij export van groente en fruit.

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Monique van Lieverloo, manager InnovatieTafels, via telefoonnummer 06-10462790 of stuur Monique een e-mail.