Pak jij voldoende ruimte om te innoveren?

Placeholder for Hans de BieHans de Bie

Hans de Bie

Marktmanager Food & Agri Alfa Accountants en Adviseurs

Placeholder for Samen innoverenSamen innoveren

15 april 2024

Laatst was ik bij de Tweede Kamercommissie voor Landbouw om inspraak te leveren op het onderwerp ‘Uitvoering van beleid in de praktijk’. Het is zo belangrijk om de praktijkervaring over de uitvoering van het voorgenomen beleid mee te nemen in de besluitvorming. Door te praten met ondernemers over visie, strategie en toekomstperspectief. Een toekomstbestendig beleid bepaalt namelijk welke keuzes je maakt bij de doorontwikkeling van je bedrijf.

Innovatie in de agrarische sector

Op dit moment ontbreekt het aan een toekomstbestendig beleid in de agrarische sector, waardoor er niet tot onvoldoende wordt geïnvesteerd. Logisch, maar ook doodzonde. Want innovatie was juist altijd de kracht van de Nederlandse agrarische sector in de concurrentieverhoudingen. Staat innovatie in deze sector nu dan stil? Zeker niet, want innovatie bestaat niet alleen uit uitvindingen met bijbehorende investeringen. Het gaat ook over samenwerken, medewerkers betrekken en breder kijken dan de bestaande bedrijfsvoering op je bedrijf.

Samen innoveren

Dat lukt je echter niet alleen. Daar heb je andere mensen voor nodig. Een kritische gesprekspartner die je prikkelt en triggert om buiten je comfortzone te treden. Dingen doen die niet helemaal veilig voelen, maar je wel sterker maken als persoon en dus ook als ondernemer. Dat begint met jezelf kwetsbaar opstellen en openstaan voor de kritische feedback van een ander. Op dat moment voelt het oncomfortabel, maar als je er op een goede manier mee omgaat, verbeter je jezelf. Deel wat je moeilijk vindt, welke fouten je maakt, waar je wakker van ligt en sta open voor de ander. Al heb je weinig financiële of juridische ruimte, je kunt ook innoveren door te investeren in jezelf en je omgeving. Betrek mensen in je bedrijf, je innovatie en leer daarvan.

En dat is precies de kracht van InnovatieTafels. Het biedt een veilige omgeving, zodat jij de ruimte hebt om je kwetsbaar op te stellen en van elkaar te leren.

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten of deelnemen aan de InnovatieTafel?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je ook graag met collega-ondernemers aan de slag met innovatie? Meld je nu aan via het aanmeldformulier of neem contact op met Monique van Lieverloo, marktmanager, via telefoonnummer 06-10462790.