Strategische innovatiecheck voor ondernemingen

Placeholder for Gijs van den HomberghGijs van den Hombergh

Gijs van den Hombergh

Manager innovatie & ontwikkeling Epiic

Placeholder for ChecklijstChecklijst

3 juni 2024

Strategische innovatie biedt ondernemers de kans om risico's te minimaliseren en zich te onderscheiden in een competitieve markt. Hoe zit het met het innovatievermogen van jouw organisatie?

Drie redenen voor strategische innovatie

1. Wendbaarheid in een dynamische markt

Ondernemingen die strategisch innoveren, kunnen sneller inspelen op veranderingen in de markt. Dit verhoogt niet alleen hun overlevingskansen, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden om te ontwikkelen in een concurrerende omgeving.

2. Kansen en risico’s balanceren

Innovatie brengt zowel kansen als risico’s met zich mee. Door een strategische aanpak kun je deze als ondernemer beter beheersen en benutten.

3. Concurrentievoordeel versterken

Ondernemingen die continu innoveren, blijven vooroplopen in hun sector. Het vermogen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen die beter inspelen op de behoeften van de klant, zorgt voor een duurzaam concurrentievoordeel.

Toepassen van strategische innovatie

Als je als ondernemer je innovatievermogen wil vergroten, zijn er een aantal hulpmiddelen. Denk aan:

  • SWOT-analyse: het identificeren van interne sterktes en zwaktes en externe kansen en bedreigingen. Dit helpt bij het opstellen van een gerichte innovatiestrategie.
  • Business Model Canvas: een model om je innovatieve businessmodel te structureren en te beoordelen. Dit biedt inzicht in klanten, waardeproposities, kanalen en inkomstenstromen.
  • Innovatiekrachtenmodel: een overzicht van factoren die innovatie binnen jouw industrie beïnvloeden, zoals concurrentierivaliteit, de snelheid van innovatie en de adoptie van innovatie door klanten.

Download het whitepaper

Leren hoe je als ondernemer strategische innovatie kunt toepassen om je bedrijf te laten groeien? Dit whitepaper van Epiic, kennispartner van InnovatieTafels, biedt waardevolle inzichten en praktische tools. Ontdek hoe je met strategische innovatie jouw onderneming wendbaarder en succesvoller kunt maken.

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten of deelnemen aan de InnovatieTafel?

Spar je graag met collega-ondernemers over strategische innovatie? Meld je nu aan via het aanmeldformulier of neem contact op met Monique van Lieverloo, marktmanager, via telefoonnummer 06-10462790.