Zo vergroot je je creativiteit en dus je innovatiekracht

Placeholder for Ineke CouwenbergIneke Couwenberg

Ineke Couwenberg

Marktmanager ABAB

Placeholder for Creatieve explosieCreatieve explosie

8 juli 2024

Creativiteit is het vermogen om nieuwe en originele ideeën te bedenken en deze effectief toe te passen in de praktijk. Een belangrijke vaardigheid dus voor o.a. kunst, muziek, wetenschap, technologie én het ondernemerschap. Wat kun je doen om jouw creativiteit te bevorderen, en zo je innovatievermogen te vergroten?

Het belang van creativiteit voor innovatie

Innoveren kan niet zonder creativiteit. Innovatie gaat immers over het bedenken van nieuwe ideeën, concepten, producten, diensten of processen die waarde toevoegen aan je bedrijf, organisatie en aan de samenleving. De basis van dit proces is creativiteit. Om tot innovatie te komen, is het noodzakelijk om buiten de gebaande paden te denken, je conventionele denkpatronen uit te dagen en nieuwe verbanden te leggen tussen verschillende concepten. Als je creatief bent, kun je dit doorgaans beter. Creatieve mensen hebben ook het lef om risico’s te nemen en nieuwe ideeën te verkennen. Zelfs als ze nog niet weten of het succesvol wordt.

Aangeboren of aangeleerd

Er is veel discussie over de vraag of creativiteit is aangeboren of aan te leren. Hoewel sommige mensen van nature creatiever zijn, spelen factoren, zoals opvoeding, onderwijs en omgevingsinvloeden, ook een significante rol bij de ontplooiing van je creativiteit. Eén ding staat als een paal boven water: onze creativiteit bevorderen met gerichte inspanningen en technieken kunnen we allemaal!

Het bevorderen van je creativiteit

Je hebt dus (deels) in eigen hand hoe creatief je bent. Fijn! Maar hoe zorg je er nou voor dat je creatiever wordt? Enkele strategieën om je creativiteit te stimuleren:

  • Blijf leren. Door nieuwe dingen te leren, breid je je kennisbasis uit en vergroot je het aantal verbindingen dat je kunt maken tussen verschillende ideeën. Dat lijkt een open deur, maar hoe vaak heb jij het afgelopen jaar de tijd genomen om deel te nemen aan workshops, boeken buiten je vakgebied te lezen en nieuwe hobby’s te proberen?
  • Maak fouten. Blijven leren gaat hand in hand met het maken van fouten. Innovatie komt vaak voort uit experimenteren en daar horen mislukkingen bij. Zie deze als leermomenten en wees niet bang om risico's te nemen.
  • Werk samen. Diversiteit in teams leidt vaak tot een breder scala aan ideeën. Werk samen met mensen van verschillende achtergronden en disciplines om nieuwe perspectieven te ontdekken.
  • Reflecteer. Creativiteit heeft ruimte nodig om te bloeien. Zorg voor voldoende tijd voor rust en reflectie, weg van de dagelijkse drukte. Meditatie en mindfulness kunnen helpen om te ontspannen, zodat nieuwe ideeën naar boven kunnen komen.
  • Gebruik creatieve technieken. Technieken, zoals brainstormen en mind mapping, helpen om je denken te structureren en nieuwe invalshoeken te vinden.

Creëer en innoveer

Werk je aan je creativiteit, dan werk je ook aan de innovatiekracht van jouw onderneming. Creativiteit is een krachtig hulpmiddel dat tot opmerkelijke resultaten kan leiden in zowel persoonlijk als professioneel opzicht. Neem dus het heft in eigen hand en creëer!

Creativiteitsbevordering bij de InnovatieTafels

Aan een InnovatieTafel merk je dat je creativiteit op verschillende manieren wordt gestimuleerd. Met diverse werkvormen die je uitdagen om buiten de gebaande paden te denken. Door je te confronteren met uitdagende scenario's of je te vragen om vanuit een ander perspectief naar een probleem te kijken. In de praktijk komt de grootste creativiteit aan tafel los als je vanuit een andere sector meekijkt naar de uitdaging waarmee een ondernemer worstelt. Belangrijke tip: geef ook de onlogische of onrealistische ideeën de ruimte in een (brainstorm)proces.

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten of deelnemen aan de InnovatieTafel?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je ook graag met collega-ondernemers aan de slag met innovatie? Meld je nu aan via het aanmeldformulier of neem contact op met  Ineke Couwenberg, via telefoonnummer 013-4647127.