Veel ondernemers worstelen met dezelfde uitdagingen


Als bestuurder van ABAB werd Hans Scholten onmiddellijk enthousiast toen zijn collega’s Ronald Meijers en Ineke Couwenberg hem vertelden over de InnovatieTafels. “Ik was er meteen van overtuigd dat we hiermee in een behoefte voorzien. Op de vraag of ik moderator wilde worden van de eerste tafel, hoefde ik dan ook niet lang na te denken!”

Waarom zijn InnovatieTafels een goed idee?

“Bij ABAB hebben we zo’n vijfduizend zakelijke klanten, waarvan er drieduizend actief zijn in de Agri- & Foodsector. Ik schat dat het overgrote deel hiervan niet weet wat de toekomst gaat brengen. Ze werken in een maatschappij die ze in het verdomhoekje drukt. Ze worden voortdurend geconfronteerd met vooroordelen over hoe fout ze bezig zijn. En ze hebben te maken met regelgeving die te pas en te oppas verandert.”

“Als je door wilt met je bedrijf, zeker in de agrarische sector, moet je al snel grote bedragen investeren. Om rendement te maken op die investeringen, heb je tijd nodig. Dat is een enorme uitdaging, omdat je beslissingen moet baseren op de regelgeving van vandaag en morgen. Maar veel verder kun je niet vooruit kijken. Beslissingen die je vandaag of morgen neemt, kunnen op korte termijn zomaar de verkeerde blijken te zijn, omdat de spelregels weer zijn veranderd. Met die spagaat heeft een groot deel van onze klanten dagelijks te maken.”

“Met de InnovatieTafels willen we deze ondernemers een platform bieden om gelijkgestemden te ontmoeten en te praten over wat hen bezighoudt. Vragen als ‘Wat zijn de juiste beslissingen?’ en ‘Welke kant moet ik nu met mijn bedrijf op?’ zijn dan ook veel gehoord. Met z’n allen proberen we de denkrichtingen te kanaliseren en realiteitszin te brengen in de onzekerheden die gevoeld worden.”

Zijn die onzekerheden een probleem?

“Als je iets niet weet terwijl je je ervan bewust bent dat je het wel zou moeten weten, zorgt dat voor onzekerheid. Dat maakt ondernemen een stuk lastiger. Als ik ons werk vergelijk met dat van onze klanten, hebben wij zo veel meer zekerheden. Ik heb dan ook vaak met ze te doen. Het gekke is ook dat het vaak om ondernemers gaat die op papier niet onbemiddeld zijn, maar weinig liquiditeiten beschikbaar hebben. Als ze willen investeren, zijn hiervoor natuurlijk liquiditeiten benodigd en moeten ze met een waterdicht plan aankloppen bij de bank.”

“Bij de InnovatieTafels hopen we antwoorden en denkrichtingen te vinden om de juiste keuzes te kunnen maken om businessplannen de komende tien, vijftien jaar op te stoelen. Hier worstelt vrijwel elke agrariër in Nederland mee.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Ik was een paar weken terug bij een pluimveebedrijf van twee zussen. Een serieus bedrijf met een productie van een miljoen eieren per week. De eigenaars zijn op zoek naar meer rendement en overwegen een zorgboerderij erbij te beginnen. Aan mij stelden ze de vraag of dit een houdbaar businessmodel is voor de komende vijftien jaar… De belangrijkste vraag daarbij is of de wet- en regelgeving stabiel blijft. Maar die wijsheid heb ik natuurlijk niet in pacht. Wat je wel ziet, is dat zorgboerderijen als paddenstoelen uit de grond schieten, dus dat er aangepaste wet- en regelgeving komt is helder. Maar welke en wanneer?”

Wat geeft jou de meeste energie in je rol van moderator?

“De rol van moderator is niet meer of minder dan mensen tijdig aan het woord te laten en af en toe wat door te vragen. Je hoeft geen inhoudsdeskundige te zijn, maar uiteraard helpt het wel als je begrijpt waar het over gaat. Wat mij enorm veel energie geeft, is om te zien hoe innovatief veel ondernemers al bezig zijn. Zo is er een varkenshouder die op papier volgens mij te weinig dieren heeft om rendabel te zijn, maar toch succesvol is door een prachtig innovatietraject. Hij onderzoekt de looprichting van varkens en waar ze hun behoeften doen. Op basis daarvan ontwikkelt hij een emissie reducerend vloersysteem.”

“Een ander voorbeeld waar ik energie van krijg, is een persoon die in het bedrijfsleven werkte maar zijn roeping volgde om boomkweker te worden. Daarbij ontwikkelde hij machines zodat hij met heel weinig mensen heel veel kan doen. Hij is zeer succesvol en verkoopt zelfs bomen aan rijke particulieren in Londen. Als ik zulke verhalen hoor, ben ik trots dat deze mensen klant bij ons zijn.”

Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst van de InnovatieTafels?

“Daar kijk ik realistisch naar, ik ben niet zo’n dromer namelijk. Voor mij is kwantiteit niet leidend, maar kwaliteit wel. Ik hoop en vertrouw erop dat we eind dit jaar enkele tientallen InnovatieTafels actief hebben. Over vijf jaar verwacht ik dat dit initiatief meer op zichzelf staat en organisch groeit. De InnovatieTafels hebben zich dan bij een bredere groep mensen bewezen, ook buiten de Agri- & Foodsector.”

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten of deelnemen?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je ook graag met collega-ondernemers aan de slag met innovatie? Meld je nu aan via het aanmeldformulier of neem contact op met Monique van Lieverloo, marktmanager, via telefoonnummer 06-10462790.

Volg InnovatieTafels op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn-pagina.