Vragen stellen is veel belangrijker dan antwoorden leveren


Jorrit Dekkers is directeur Food & Agri bij Rabobank regio Midden Brabant. Door zijn functie en ervaring beschikt hij over een groot netwerk. Vrijwel dagelijks spreekt Jorrit met ondernemers over innovaties, uitdagingen en oplossingen. “Toen ze mij vroegen om moderator te worden van een InnovatieTafel, heb ik dan ook geen moment getwijfeld!”

“Voor ondernemers, zeker als ze actief zijn in de Agri- & Foodsector, is het belangrijk om zo breed mogelijk te kijken naar innovatie en uitdagingen. Als je dat doet, ga je anders naar issues in en om je bedrijf kijken. En dat is waar meestal de innovatie vandaan komt. Bovendien zitten we bij de bijeenkomsten van de InnovatieTafels samen met ondernemers uit verschillende branches. Iedereen neemt z’n eigen problemen mee en deelt die met elkaar. Zo komen er veel verschillende visies, argumenten en ideeën samen en die kruisbestuiving is heel waardevol.”

Hoe ben je eigenlijk moderator geworden?

“De aanleiding hiervoor was een gesprek dat de bestuursvoorzitter van ABAB Ronald Meijers had met Lilian Damen, directeur coöperatieve Rabobank Tilburg en omstreken. Toen zij het initiatief van de InnovatieTafels bespraken, heeft Lilian mij voorgedragen als moderator. Zij is actief in dezelfde regio als ik en door mijn functie, ervaring en netwerk dacht ze dat deze rol goed bij mij zou passen. Ik was meteen enthousiast. Samen zijn we gaan nadenken over de invulling van mijn rol.”

En waarom ben jij de geschikte persoon hiervoor?

“Ik heb de afgelopen jaren heel veel ondernemers gesproken die bezig zijn met innovatie. Dat zorgt ervoor dat ik veel vragen kan stellen. Als moderator is juist het stellen van vragen veel belangrijker dan het leveren van antwoorden. Ik moet namelijk de deelnemers uitdagen en aan het denken zetten. Daarnaast heb ik een breed netwerk in de Agri- & Foodsector, waardoor ik ook makkelijk mensen naar voren kan schuiven, die waardevol kunnen zijn voor onze InnovatieTafels.”

Wat houdt je rol als moderator in?

“Zoals gezegd: het draait niet om antwoorden geven, maar om vragen stellen. En dan vooral open vragen, zodat mensen na moeten gaan denken over wat ze willen zeggen. Dat zorgt voor nieuwe zienswijzen en daar is het mij om te doen. Ik gebruik hiervoor geen speciale gesprekstechnieken, maar vertrouw op mijn gevoel en ervaring. Goed luisteren dus, vragen en doorvragen.”

Welke bijeenkomsten heb je tot nu toe bijgewoond en wat zijn je ervaringen?

“We hebben tot nu toe twee bijeenkomsten gehad. De eerste was gericht op kennismaken. Ook hebben we een aantal thema’s de revue laten passeren, die we in de toekomst mogelijk gaan behandelen. Thema’s zijn het vinden van de juiste arbeidskrachten, omgang met de overheid rondom innovaties en het imago van je onderneming. Het thema waarmee we aan de slag gingen bij de tweede bijeenkomst, was energie. Hiervoor hebben we Will van de Heijden uitgenodigd. Hij is directeur van de Coöperatie Duurzame Energieproductie Pluimveehouderij en liet zich uitgebreid bevragen over zijn ervaringen. Dat vonden de deelnemers heel boeiend!”

Wat gaat er goed en wat zou er nog beter kunnen?

“Wat ik als heel positief heb ervaren, is de openheid van de meeste deelnemers. Niemand kent elkaar, maar de problemen waarmee deelnemers kampen komen snel op tafel. Waarschijnlijk doordat ze elkaar niet kennen. Wat ik lastiger vond, is dat je ook mensen in de groep hebt die een heel sterke eigen mening hebben en zich daardoor soms minder openstellen voor nieuwe inzichten. Het is de kunst om ook hen te betrekken. Je hoopt dat de groep zelf reflecteert en ik ben blij dat dat ook gebeurde. Ook hier is het stellen van de juiste vragen cruciaal om mensen aan het denken te zetten. Dat kost extra tijd en energie, maar het geeft ook veel voldoening voor een moderator als het lukt.”

Wat zijn verder nog kritische succesfactoren?

“Het belangrijkste is dat je goed na denkt over de samenstelling van de groep. Welke ondernemers met welke uitdagingen en welke ervaringen zet je bij elkaar? En belangrijker nog: zijn deze mensen bereid om zich open te stellen en anders naar problemen te kijken. Als dat zo is, ontstaat de juiste dynamiek en kom je sneller tot resultaten.”

Wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?

“Het mooie van de InnovatieTafels is dat ze heel laagdrempelig zijn. Daarmee zijn ze op heel veel plaatsen en breed toe te passen. Ik verwacht dat dit ook zal gebeuren in de toekomst. Zaak is wel dat je de organisatie beheersbaar houdt, maar dat is vrij overzichtelijk. En je moet zorgen voor de juiste moderatoren natuurlijk, daar moet je zeker geen concessies in doen!”

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten of meedoen?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je ook graag met collega-ondernemers aan de slag met innovatie? Meld je nu aan via het aanmeldformulier of neem contact op met Monique van Lieverloo, manager InnovatieTafels, via telefoonnummer 06-10462790.