De InnovatieTafels zijn een cadeautje voor ondernemers


In februari 2022 begon Monique van Lieverloo als marktmanager Agri & Food bij ABAB. Daarnaast is ze als manager InnovatieTafels actief met het verder uitbouwen van dit bijzondere project. Een belangrijke stap hierin is haar rol als moderator. Door actief aan te schuiven bij de bijeenkomsten, maakt ze snel en intensief kennis met de verschillende aspecten van de InnovatieTafels.

Waarom heb je hiervoor gekozen?

“Het is leuk om meerdere rollen te vervullen. Ik heb twaalf jaar gewerkt als regiomanager bij de Koninklijke Horeca Nederland, maar ik wil graag meer op strategisch niveau praten met ondernemers. Dat kan als manager InnovatieTafels, maar ook als moderator en marktmanager Agri & Food. Ik netwerk, leg contacten en bouw de InnovatieTafels uit. Ook kijk ik naar de ontwikkelingen in de markt en waar de kansen voor ondernemers liggen. Alles wat ik doe, komt samen bij de InnovatieTafels. Ik vind het een prachtig initiatief; in mijn ogen zijn de InnovatieTafels een cadeautje voor ondernemers. Zowel voor de deelnemers als voor de kennispartners.”

Wat houden al jouw rollen in?

“Als marktmanager Agri & Food kijk ik hoe we nieuwe markten kunnen aanboren en hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren. Ik krijg veel vrijheid om projecten op te zetten en kansen te benutten. Het grootste deel van mijn tijd ben ik bezig voor de InnovatieTafels. Ik heb al enkele bijeenkomsten bijgewoond en ik ga zelf een aantal tafels begeleiden als moderator. Zo krijg ik inzicht in wat er goed werkt en waar we aandacht aan moeten besteden. Dat is belangrijk omdat ik de tafels samenstel en de juiste moderatoren hieraan koppel. We willen namelijk flink gaan groeien met InnovatieTafels”

En waar moeten die moderators aan voldoen?

“Toekomstige moderators zijn afkomstig van kennispartners. Als moderator is het belangrijk dat je de bijeenkomsten in goede banen leidt en deelnemers enthousiasmeert en betrekt. Een moderator zorgt er ook voor dat iedereen zich op z’n gemak voelt en in alle openheid en in vertrouwen kan praten.”

Hoe zie jij de groei van het platform?

“Kwaliteit gaat boven kwantiteit. We hebben inmiddels alweer dertig nieuwe aanmeldingen dus de komende tijd starten we met vijf nieuwe tafels. Daarbij is er veel aandacht voor de samenstelling van de tafels. We streven ernaar dat deelnemers zoveel mogelijk op persoonlijkheid bij elkaar passen en het liefst gaan we met elke tafel over de regionale en sectorale grenzen heen. Zo kun je het meeste van elkaar leren.”

“Onze droom is dat er over vijf jaar duizenden InnovatieTafels door het hele land zijn. Het is dan niet meer van belang om te weten waar het ooit begon en wie erachter zitten. Het doel is verdieping en samenwerking te faciliteren rondom het thema innovatie. Daarbij kijken we zo breed mogelijk en staan we overal voor open.”

Wat geeft jou energie?

“Dat is zonder meer het enthousiasmeren van ondernemers over iets waar ik heilig in geloof: bottom-up tot innovatie komen. Dat werkt namelijk anders dan wanneer het van bovenaf wordt opgelegd. Een mooi voorbeeld hiervan kwam ik tegen bij een van de bijeenkomsten. Een ondernemer vertelde dat hij de mooiste innovaties ontdekte, nadat hij terugkwam van vakantie. Medewerkers liepen tegen issues aan, waarmee ze zelf aan de slag gingen omdat ‘de baas’ er niet was. Dat bevestigde voor mij dat innovatie bottom-up het beste werkt. De beste ideeën ontstaan op de werkvloer!”.

Wat gaat er al goed en wat zou er nog beter kunnen?

“Wat heel goed gaat is dat de deelnemers stuk voor stuk super gemotiveerd zijn om kennis te delen en naar elkaars verhalen te luisteren. Ze willen écht veranderen en komen niet om te keuvelen en koffie te drinken. Aan het eind van de dag willen ze met iets thuis komen.”

“Waar we nog aan moeten werken, is een manier vinden om nog meer verdieping te geven aan de bijeenkomsten. Het is belangrijk om als moderator goed door te vragen, zodat we voorbij de kennis van de deelnemers komen en samen tot echt nieuwe inzichten komen.”

Wat wil je nog meer kwijt over de InnovatieTafels?

“Innovatie zit in de meest onverwachte hoeken. Zelf kom ik ook uit een agrarisch gezin. Mijn vader runt samen met mijn broers de boerderij. Doordat ik me nu bezighoud met de InnovatieTafels, ben ik anders naar innovatie gaan kijken. Waar ik voorheen dacht dat mijn vader nogal traditioneel was ingesteld, zie ik nu dat hij innovatief bezig is. Zo werkt hij met innovatieve onkruidbestrijding op basis van elektroshocks in plaats van met verdelgingsmiddel, terwijl mijn broers inzetten op het verkorten van de keten door direct aan supermarkten te leveren. Dat vind ik mooi om te zien!”

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten of meedoen?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je ook graag met collega-ondernemers aan de slag met innovatie? Meld je nu aan via het aanmeldformulier of neem contact op met Monique van Lieverloo, manager InnovatieTafels, via telefoonnummer 06-10462790.