'Door je kwetsbaarheden op tafel te leggen, ontstaan de mooiste gesprekken'
Wilco Verhoeven, Artisan BV
Onder de naam ‘Artisan - handmade orchids’ werkt Wilco Verhoeven met een team van veertig enthousiaste medewerkers met veel passie elke dag aan het kweken van orchideeën met een superieure kwaliteit; de Phalaenopsis. Daarbij loopt hij tegen tal van uitdagingen aan, die vooral externe factoren hebben. Wilco: “Het is heel waardevol om daarover met andere ondernemers van gedachten te kunnen wisselen.”
Met welke uitdagingen heb jij als orchideeënkweker zoal te maken?
“Door de voortdurend veranderende omstandigheden en het gebrek aan een degelijk toekomstperspectief heb ik besloten om te stoppen met de productie van orchideeën. Onze kwekerij Artisan besloeg zo’n 2,5 hectare in het glastuingebied ‘de Bommelerwaard’ in Nieuwaal. Ik ben er in 1997 als zaterdaghulp begonnen, kwam in 1999 in vaste dienst en heb in 2018 het bedrijf overgenomen. Het vinden en binden van personeel en het energievraagstuk zijn een van de grootste uitdagingen voor de sector. Ik was gezegend met een enthousiast en hecht team van medewerkers. De energie die wij erin stopten, betaalde zich uit! Ik heb me dan ook ingezet om voor deze gepassioneerde medewerkers ander passend werk te vinden. Inmiddels oriënteer ik me op een nieuw ijkpunt in mijn ondernemersreis.”
Waarom doe je mee aan InnovatieTafels?
“Als ondernemer ben je de hele dag druk met en vooral in je bedrijf. Door de waan van de dag kom ik er amper aan toe om me bezig te houden met belangrijke zaken, zoals strategie en innovatie. Ook de vele uitdagingen waar we tegenaan lopen, proberen we altijd intern op te lossen. Het is de vraag of je daarmee ook altijd kiest voor de beste oplossing. Door deel te nemen aan een InnovatieTafel, ontstaat de mogelijkheid om buiten de deur te kijken en nieuwe inzichten op te doen.”
En wat levert je dat op?
“Het is goed om te praten met collega-ondernemers in de Agri- & Foodsector, die niet in de sierteelt zitten. Door met deze mensen in gesprek te gaan, krijg ik een spiegel voorgehouden en doe ik nieuwe inzichten op. Daar leer ik veel van. Als je alles altijd intern probeert op te lossen, is er het gevaar van tunnelvisie en bedrijfsblindheid. Er zijn zoveel thema’s die voor iedereen relevant zijn en die het waard zijn om over te sparren. Het personeelsvraagstuk bijvoorbeeld, maar ook energie en schaalvergroting zijn actuele thema’s waar vrijwel iedere ondernemer mee te maken heeft.”
Hoe belangrijk is innovatie voor je bedrijf?
“Zonder innovatie is je bedrijf ten dode opgeschreven. Dat heeft veel te maken met de verandering van de markt en de vraag van leveranciers. De hele keten professionaliseert in hoog tempo, dus daar moeten wij ook in meegaan. Afnemers confronteren je met maatschappelijke vraagstukken, willen dat je efficiënter gaat werken en vragen zelfs om support en advies op het gebied van marketing, sales en de presentatie op de winkelvloer. Er is veel veranderd; vroeger kweekte je orchideeën en die verkocht je via de veilingklok. Tegenwoordig moet je van zoveel meer dingen verstand hebben. De InnovatieTafels zijn een effectieve manier om hiervoor nieuwe kennis te vergaren.”
Waar loop je tegenaan bij innovatievraagstukken?
“Bij innovatie heb je altijd te maken met externe factoren. En externe factoren zorgen er ook voor dat je moet innoveren. Er zijn talloze voorbeelden te noemen. Zo hebben we momenteel te maken met geopolitieke spanningen, die zorgen voor stijgende energieprijzen. Om te anticiperen op de hogere gasprijzen, hebben wij fors ingezet op elektrificatie. Vervolgens gaan de belastingen op elektriciteit fors omhoog. Bij onze InnovatieTafel merk ik dat iedereen met dit soort zaken worstelt. Wanneer doe je het goed? Wat zijn de alternatieven? Door open en transparant te zijn naar elkaar en ook je kwetsbaarheden op tafel te leggen, ontstaan de mooiste gesprekken.”
Wat vind je of hoop je te vinden bij de InnovatieTafels?
“Openheid en transparantie zijn voorwaarden om succesvol te zijn met de InnovatieTafels. Ik merk dat alle deelnemers het zo zien. Dat maakt onze bijeenkomsten prettig en waardevol. Verder vind ik het belangrijk om eens van buiten naar binnen te kijken. Doen wij het goed zoals we het doen? Of kan het ook anders en beter? Ik hoor het graag! Na een bijeenkomst ga ik niet ineens alles anders doen natuurlijk, maar ik kom wel tot nieuwe inzichten die ik vervolgens intern bespreek. Van daaruit ondernemen en innoveren we verder.”
Meer weten of meedoen?
Hebben we jouw interesse gewekt en wil je ook graag met collega-ondernemers aan de slag met innovatie? Meld je nu aan via het aanmeldformulier of neem contact op met Ineke Couwenberg via telefoonnummer 013-4647127.