'Leren kun je vooral van elkaars fouten'

Placeholder for livarlivar

Frank de Rond

Livar

Livar is een bekend kwaliteitslabel dat staat voor varkensvlees van het hoogste niveau smaak en dierenwelzijn. Livar ontstond eind jaren negentig toen vijf Limburgse varkenshouders het roer omgooiden. Zij wilden terug naar de basis: kwaliteitsvlees boordevol smaak. Een innovatief idee destijds, met als pijlers de kleinschaligheid en charme van toen, volgens de richtlijnen van nu.

Al twintig jaar innovatief bezig dus?

“Dat kun je zeker zo zeggen. Inmiddels zijn er veel meer bedrijven en concepten die zich richten op het verkorten van de keten, maar wij behoorden destijds bij de voorlopers die met respect voor mens, dier en omgeving gingen ondernemen. Inspiratie hiervoor vonden we in Spanje. We zagen kleinschalige boerderijen met speciale rassen, ander voer en bovenal gelukkige varkens en gelukkige boeren. Zo wilden wij het ook!”

En dat leidde tot Livar?

“Klopt, eenmaal terug in Limburg zijn we een intensieve zoektocht gestart naar kwaliteit. Dit begon met het selecteren van de beste varkensrassen. Zo is het concept Livar geboren. Als je hierop terugkijkt, kun je stellen dat het een perfect voorbeeld is van keteninnovatie. De nieuwe varkensrassen werden volgens een monastieke levensvisie gehouden op de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch.

Inmiddels zijn er meerdere boerderijen waar Livar-varkens worden gehouden en sinds 2009 heeft Livar een eigen slagerij waar we de varkens verwerken. Van hieruit beleveren we de betere restaurants en slagerijen. De ene dag sta ik in de stal tussen de varkens en de dag erop praat ik met ondernemers over de presentatie van ons vlees in de slagerij. Zo kort kan de keten zijn.”

Waarom doe je mee aan InnovatieTafels?

“Markbenadering is een cruciale factor voor het Livar-concept. Daarbij gaat het altijd om de interactie met mensen. En hoewel ik vrijwel dagelijks met mensen spreek hierover, zijn ze vrijwel altijd werkzaam binnen onze keten. Ik zie de InnovatieTafels als uitgelezen kans om mensen uit andere sectoren te spreken. Ik deel graag onze ideeën en ik hoop nieuwe ideeën en inspiratie op te doen, die ik kan gebruiken voor ons concept. Dat is volgens mij ook de kracht van innovatie: buiten je eigen comfortzone en kennisgebied treden.”

Hoe belangrijk is innovatie voor je bedrijf?

“Destijds zagen wij onszelf als vooruitstrevende ondernemers. Dat is op zich niet zo moeilijk, maar het is veel meer een uitdaging om vooruitstrevend te blijven! De wereld verandert in hoog tempo en daarom is het absoluut noodzakelijk om steeds bezig te blijven met nieuwe dingen en concepten. Je moet jezelf steeds de vraag blijven stellen waar de kansen en mogelijkheden voor de toekomst liggen.”

En wat hoop je dan te vinden bij de InnovatieTafels?

“Er is een tendens in Nederland van minder vlees eten, maar wel bewuster en beter. De vraag naar kwaliteitsvlees uit eigen land van een hoger smaak- en welzijnsniveau groeit. Met ons varkensvlees lopen we hierin voorop. Dat willen we graag zo houden en ik ben benieuwd naar de ideeën van andere ondernemers, die ik hiervoor kan gebruiken. Ik wil graag sparren over ideeën om de consument te bereiken en over hoe we de keten zo kort mogelijk kunnen houden.”

Waar loop je tegenaan bij innovatievraagstukken?

“Ideeën zijn er in principe in overvloed bij ons, maar waar we op dit moment vooral tegenaan lopen zijn de vergunningen. Door de stikstofproblematiek zit alles muurvast en komen we moeilijk toe aan het ontwikkelen van nieuwe locaties. De innovatie zoek ik nu dan ook in onze marktbenadering. Dat is ook waar ik veel energie van krijg. Samen aan de slag gaan met innovatieve ideeën voor marketing, presentatie en promotie.”

Met de hulp van andere ondernemers?

“In ieder geval met gezamenlijke inspiratie. Door met elkaar in gesprek te gaan en elkaars bedrijven te leren kennen, kun je heel veel leren. Over marktbenadering, maar zeker ook over productieprocessen. Met name van de fouten die we allemaal maken en hebben gemaakt, kun je het meeste leren. De InnovatieTafel-bijeenkomsten bieden een comfortabele en vertrouwde omgeving om hierover in alle openheid met elkaar te praten.”

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten of meedoen?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je ook graag met collega-ondernemers aan de slag met innovatie? Meld je nu aan via het aanmeldformulier of neem contact op met Ineke Couwenberg via telefoonnummer 013-4647127.