‘Samenwerken is cruciaal om circulair te kunnen werken’

Tim Horsten

Breda Circulair

Ondernemers die gelijkgestemden of (sparring)partners zoeken om samen de transitie naar een circulaire economie in de regio Breda te versnellen, zijn van harte welkom bij Stichting Breda Circulair. Tim Horsten is programma- en PR-manager van dit platform voor en door duurzame ondernemers. Sinds maart 2023 is hij ook moderator bij de InnovatieTafels.

Wat is jullie droom?

“In 2050 moet onze volledige economie circulair zijn. Dat vergt een flinke systeemverandering en een nieuwe integrale en circulaire manier van denken. Voor 2030 moet ons primaire grondstofgebruik al gehalveerd zijn. Ambitieus, maar niet onmogelijk, denken wij. Het is de stip op de horizon waar we ons nu en de komende jaren sterk voor maken. Bij Breda Circulair dromen we van een toekomstbestendige wereld zonder waardeverlies en met gelijke kansen voor iedereen. In 2030 willen we op lokaal niveau hebben bewezen dat een circulaire toekomst echt mogelijk is.”

Hoe is Breda Circulair ontstaan?

“De stichting is officieel in 2020 opgericht en sinds die tijd ben ik erbij betrokken. Het initiatief is echter al in 2018 genomen door architect Daan Bolier en interieurontwerpers Mariëlle Wijffels en Evelien Verhoeven. In eerste instantie om - samen met Avans Hogeschool - bruikbare materiaalstromen in de regio in kaart te brengen. Al snel bleek dat een bredere sectoroverschrijdende blik noodzakelijk was. Ook Gemeente Breda zag voor ons een grotere rol als aanjager van circulariteit weggelegd. Inmiddels hebben we ons dan ook ontwikkeld tot een platform voor en door duurzame ondernemers, die willen bijdragen aan de transitie, kennis opdoen en de verbinding aangaan met gelijkgestemden op het gebied van circulariteit.”

Wat is jouw rol binnen Breda Circulair en hoe vul je die in?

“Ik ben programma- en PR-manager bij Breda Circulair. Vanuit mijn rol heb ik veel contacten met huidige en potentiële deelnemers en samenwerkingspartners. Ik ben al ruim twaalf jaar in diverse functies en rollen actief binnen het thema duurzaamheid. Vanuit Breda Circulair kan ik nu ook een bijdrage leveren aan de duurzaamheid in mijn geboortestad. Overigens blijft het vaak niet bij Breda alleen; ook als we interessante bedrijven of initiatieven in de regio zien, zijn deze van harte welkom!”

Hoe ben je in contact gekomen met de InnovatieTafels?

“Tijdens de Circular Economy Summit in februari 2023 die wij mede organiseerden, heb ik de InnovatieTafels leren kennen. Ik heb uitgebreid gesproken met Monique van Lieverloo, manager InnovatieTafels, en zij heeft me gevraagd om mee te doen. Wij zijn zelf een netwerkorganisatie, dus voor ons is het interessant om nóg meer mensen en bedrijven te leren kennen die bezig zijn met thema’s als innovatie, duurzaamheid en circulariteit. Samenwerken is sowieso cruciaal om circulair te kunnen werken; dat kan alleen als je met de ketenpartners aan de slag gaat.”

Waarom hebben jullie gekozen om kennispartner te worden?

“Een van onze pijlers is kennis delen. Niet dat we die altijd zelf in pacht hebben, maar ook door het verbinden van vraag en aanbod daarin. We hebben onze eigen expertises, maar net zo goed zijn we een kennismakelaar die weet wie welke kennis heeft en waar het te vinden is. Wat mij erg aanspreekt aan de InnovatieTafels is het sectoroverschrijdende karakter van de bijeenkomsten en het feit dat pas aan tafel wordt gekeken wat de uitdagingen zijn; een open agenda dus. In het verleden heb ik ervaren dat deze aanpak tot mooie resultaten leidt en als kennismakelaar kunnen wij ook veel waardevolle bagage meenemen.”

En ben je een goede moderator?

“Dat moet blijken, maar ik heb al vaker de rol van moderator bekleed en mijn ervaring ga ik nu ook inzetten voor de InnovatieTafels. Ik zie en spreek heel veel mensen en bedrijven, waardoor ik - waar nodig - veel kan inbrengen. Het past ook echt bij me, want als generalist ben ik heel breed geïnteresseerd én nieuwsgierig. Veel vragen stellen dus en deelnemers uitnodigen tot holistische benaderingen zonder (voor)oordeel. Eerst divergeren, convergeren kan altijd nog.”

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten of meedoen?

Wil jij ook een bijdrage leveren aan het stimuleren van duurzaam en toekomstgericht ondernemerschap? Meld je aan als kennispartner van InnovatieTafels via het aanmeldformulier of neem contact op met Monique van Lieverloo, manager InnovatieTafels, via telefoonnummer 06-10462790.

Volg InnovatieTafels nu ook op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn-pagina.