Wat is een InnovatieTafel?

Steeds meer ondernemers erkennen de belangen van innovatie en samenwerken om te komen tot een duurzame en toekomstgerichte sector. Ze zijn leergierig, bereid tot experimenteren en niet bang om hun onzekerheden te delen. Behoor jij tot deze categorie? Wil je graag over de grenzen van jouw eigen bedrijf heen kijken? En ga je graag de dialoog aan met collega-ondernemers, partners en experts? Dan is deelname aan een InnovatieTafel echt iets voor jou.

Wat is een InnovatieTafel?

Een InnovatieTafel bestaat uit een groep van acht ondernemers met belangstelling voor innovatie. Je komt minimaal vijf keer per jaar samen met twee moderatoren vanuit de kennispartners. In jouw zorgvuldig samengestelde groep weet je je omringd door waardige, uitdagende sparringpartners. Je kiest samen met de andere deelnemers de thema's die je tijdens de InnovatieTafel wilt bespreken. Je kunt hierbij denken aan keteninnovatie, sociale innovatie, technologische innovatie en verdienmodel innovatie.

InnovatieTafels in de praktijk

'Wat ik mooi vind aan de InnovatieTafels is dat het op een laagdrempelige manier ondernemers met elkaar verbindt. Om uiteindelijk nieuwe innovaties met elkaar te bedenken en nieuwe samenwerkingen aan te gaan.'
- Monique van Lieverloo, manager en moderator InnovatieTafels

Een financieel gezonde basis. Nu én straks.

Om jouw bedrijf toekomstbestendig te maken én te houden, kun je niet zonder een financieel gezonde basis. Innovatie is hiervoor noodzakelijk. Continu op zoek gaan naar mogelijkheden om een stabiele inkomstenstroom te garanderen. Naar nieuwe verdienmodellen. Naar innovatieve technieken en digitaliseringskansen. Naar samenwerking met partners in de keten of mogelijkheden om de keten te verkorten. Maar wist je dat innovatie voor 75% een kwestie is van sociale vernieuwing? Ofwel: slim organiseren, goed leiderschap en continu blijven leren. Als ondernemer sta je dus ook zelf op de agenda!

Waarom is jouw deelname een goed idee?

Dat innovatie belangrijk of zelfs cruciaal is, daarover zijn de meeste ondernemers het eens. Maar omdat het niet urgent is, komen de meesten er niet aan toe. En dat is zonde, want Nederland bulkt van de waardevolle inzichten om verdienmodellen te verbeteren en bedrijven te verduurzamen. Inzichten die antwoord kunnen geven op vragen als;

  • Hoe kunnen we als sector rechtdoen aan de belangen van individuele ondernemers én aan de ontwikkeling van een toekomstvaste voedselproductie?
  • Hoe kunnen we op verantwoorde wijze bijdragen aan biodiversiteit en milieuherstel?
  • Hoe combineren we een gezond verdienmodel met een gezonde omgeving?
  • Welk ruimtegebruik is duurzaam en haalbaar?

Antwoorden en oplossingen moeten zowel van ‘boven’ als ‘bottum-up’ komen. Door te innoveren in de dagelijkse praktijk, zien we snel wat werkt en wat niet. Als deelnemer aan een InnovatieTafel profiteer je daarbij optimaal van de kennis en ervaring van andere ondernemers. Bovendien heb je versneld toegang tot de kennis en contacten van de kennispartners.

Samen aan de keukentafel

De bijeenkomsten van de InnovatieTafels vinden plaats aan de keukentafel van de deelnemers. Dilemma’s kunnen zo ter plekke in beeld worden gebracht. Bovendien is de keukentafel de plek waar het échte denkwerk in de praktijk vaak plaatsvindt. Op de agenda staan altijd drie onderwerpen: dilemma’s van de deelnemers, een innovatiethema naar keuze en een concreet project of experiment, waaraan de deelnemers samen (willen) werken. Afhankelijk van het thema schuift er ook een expert aan uit het netwerk van de deelnemers of van de moderatoren.

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten of meedoen?

Hebben we je interesse gewekt en wil je ook graag met collega-ondernemers aan de slag met innovatie? Meld je nu aan via het aanmeldformulier of neem contact op met Monique van Lieverloo, manager InnovatieTafels, via telefoonnummer 06-10462790.