Placeholder for Header keteninnovatieHeader keteninnovatie

Technologische innovatie

Bij innovatie denken we al snel aan technologische vooruitgang. En hoewel er meer vormen van innovatie zijn, is technologische innovatie nog altijd van grote betekenis.

Bij de InnovatieTafels ontdek je dankzij kruisbestuiving vanuit andere branches dat productie- en technologische processen niet uit graniet gehouwen zijn. En dat er op het gebied van technologische innovatie vaak nog veel meer mogelijk is.

Uitdagingen voor 2050

In 2050 moeten ruim negen miljard mensen van voedsel worden voorzien. Een gigantische uitdaging, waarbij een grote rol is weggelegd voor nieuwe technologie, innovaties en de toepassing van artificial intelligence. Dit moet gaan zorgen voor oplossingen als het gaat om het verder terugdringen van de CO2-uitstoot, het vergroten van de voedselveiligheid en kwaliteit, ketentransparantie, procesoptimalisaties in voedselverwerkende fabrieken en slimmer onderhoud van machines. Technologische innovatie gaat leiden tot efficiëntere, effectievere, duurzamere of zelfs compleet nieuwe manieren van produceren.

Smart industry en precisietechnologie

Vergaande digitalisering en hightech oplossingen komen we ook in de Agri- & Foodsector steeds vaker tegen. Zo speelt smart industry een hoofdrol in de voedingsmiddelindustrie van de (nabije) toekomst. Op het land en in de kas vliegen steeds vaker drones, sensoren en precisietechnologie om de groei van voedsel te monitoren en te bepalen wanneer en welk voedsel oogstrijp is. Energiezuinig werken is bovendien een thema dat de hele sector aangaat.

Innovatie door kruisbestuiving

Technologische innovaties worden meestal geboren op universiteiten en in onderzoeks- en kennisinstellingen. Ook grote bedrijven zetten fors in op Research & Development (R&D). Toch zijn er tal van voorbeelden te vinden, waar bij ondernemers juist zelf het licht zien. Vanuit een issue of een ergernis in de dagelijkse praktijk creëren ze een oplossing die een technologische doorbraak blijkt te zijn. Door hierover te praten met vakgenoten en ondernemers uit andere sectoren, ontstaan weer nieuwe inzichten. Dat is de waarde van de kruisbestuiving waar de InnovatieTafels om bekend staan.

Placeholder for innovatietafelinnovatietafel

Meer weten of meedoen?

Hebben we jouw interesse gewekt en wil je ook graag met collega-ondernemers aan de slag met technische innovatie? Meld je nu aan via het aanmeldformulier of neem contact op met Monique van Lieverloo, manager InnovatieTafels, via telefoonnummer 06-10462790.